Erik Orgu: 5 põhjust miks süüa kanaliha
Ma arvan, et oled teadlik ja nõus sellega, et kanaliha on üks popimaid toiduaineid maailmas. Kanaliha võid kohata näiteks Eesti, Ameerika, Hispaania ja isegi Tai toitudes. Järgnevalt selgitan sulle, miks mina kanaliha nii kõrgelt hindan ja oma toitumiskavas paljudesse toitudesse kaasanud olen.
- Kanaliha sisaldab palju aminohapet trüptofaani, mis sinu keha poolt töödeldakse ümber serotoniiniks-õnnehormoon. Aga ei piisa ainult kana söömisest, vajad lisaks ka C vitamiini, B6 vitamiini, foolhapet ja magneesiumi.
- Kanaliha on hea valgu allikas, keskmiselt sisaldab 100g kana 20g valku. Paljud inimesed ei tea kui palju valku võiks päevas süüa, aga luba ma ütlen sulle. Naistele piisab ilusti 0.8-1,2g iga kehakilo kohta ja meestele keskmiselt 1.4g iga kehakilo kohta. Nendest kogustest piisab ilusti, et lihast säilitada või kasvatada.
- Kui oled suure isuga, siis on mõistlik kanafileed süüa, sest 1g kohta on seal kõigest 4 kalorit. Kui sulle meeldivad suured portsud, siis võiks see toit pigem lahja olla, kuna suur rammus ports sisaldab pea 2 korda rohkem kaloreid.
- Kanaliha on neutraalne, see teeb temast suurepärase kaaslase paljudele teistele toitudele. Näiteks on sul plaanis teha 2-3 erinevat taimset toitu, siis kanafilee või kintsuliha, mis on maitsestatud ainult soola ja pipraga, harmoneerub ilusti taimse toiduga.
- Kanaliha on väga vastuvõtlik maitseainetele tänu oma neutraalsele maitsele. Mis iganes sa otsustad kanalihale raputada või millegis marineerida, siis võid kindel olla, et maitse saab olema täpselt see mida soovisid, puudub igasugune kõrvalmaitse.
Usun, et said piisavalt häid ja palju põhjuseid, et kanaliha eelistada.
Sinu toitumisnõustaja Erik Orgu
FOTO: erikorgu.ee