Linnuliha – Korduma Kippuvad Küsimused
Millised lisandid linnuliha maitsel kõige paremini mõjule pääseda aitavad ja millega neid tappa ei tasuks?
Enamasti olenevad lisandid ikka sööjate eelistustest ja maitsetest. Ideaalis võiks pakkuda pehmema tekstuuriga linnuliha kõrvale ka kergemaid lisandeid (värsket salatit, röstitud porgandeid, maapirnipüreed, porgandi-kartulipüreed). Pardifilee kõrvale võib aga pakkuda kerge küüslaugu, ürtide ja palsamiäädikaga röstitud peediviile.
Millised marinaadid sobivad erinevatele linnulihadele?
Kalkuni- ja kanaliha on õrnema tekstuuriga ning tõmbavad maitseid lihtsamini ligi, seetõttu ei tohiks neid ülekoormata tugevate maitsetega. Pigem ikka vähem, et säiliks ikka lihade enda maitse. Pardiliha on aga tugevam tekstuuriga mistõttu võib maitsetega rohkem mängida. Kindlasti ei soovita kalkuni- ja kanaliha tappa tugevate äädikamarinaadidega, pigem kergelt ürte, pisut oliiviõli ja sidrunit.
Milline linnuliha küpseb kõige kiiremini ja mida kõige kauem grillida tuleb?
Nii kana- kui ka kalkunirinnafilee grillimisel tuleb olla väga tähelepanelik, sest need võivad hetkega üle küpseda, mistõttu on lõpptulemus kuiv. Fileesid tasub grillida kuumade süte kohal ning jälgida, et liha võetaks õigel hetkel grillilt – siis kui filee on ilusti küpsenud ja mahlane. Nahaga linnuliha on sobiv küpsetada pigem grilli serva pool – seal, kus on kuumus pisut madalam, et see korralikult läbi küpseks. Nahaga linnulihadega peab olema ettevaatlik, kuna linnu naha all on suhteliselt palju rasva ning seetõttu hakkab rasv sütele tilkuma. Seetõttu on mõistlik neid fooliumi peal küpsetada. Eriti rohkelt eraldub rasva pardifilee nahast.
Mis on kõige lahjem ja mis kõige rammusam linnuliha?
Kana- ja kalkuniliha on teada-tuntud lemmikud dieeditajate, samuti aga ka tervisliku eluviisi austajate hulgas. Kalkunilihas sisalduvad kasulikud ained aitavad hoida kolesterooli madalal, samuti sisaldab see rohkelt valku. Linnulihadest on kõige rasvasem haneliha, sellele järgneb pardiliha, millel on võrreldes teiste linnulihadega rikkalikum ja tugevam maitse. Pardiliha sisaldab ka hulgaliselt kasulikke aineid – arvestatavas koguses rauda, fosforit, tsinki, vaske, vitamiin B6, vitamiin B12 ja väiksemas koguses kaaliumi, magneesiumi, vitamiin E, vitamiin C ja foolhapet;
Arvestusega 100g (nahaga toores liha) toote kohta:
Lihaliik | valgud | rasvad | toiduenergia |
Kalkuniliha | 20g | 8g | 160kcal |
Broileriliha | 20g | 10g | 182kcal |
Haneliha | 16g | 34g | 370kcal |
Pardiliha | 24g | 18,5g | 365kcal |