Miks on maks kasulik ja kuidas seda kokkamiseks ettevalmistada!
Maks on suurepärane tooraine. Lisaks rahakotisõbralikule hinnale on see organismile väga kasulik. Miks maksa eelistada?
-Maks on suurepärane raua-allikas. Maks sisaldab heemset rauda, mis imendub organismis paremini. Näiteks 75g praetud kanamaksa katab suurema osa soovituslikust päevasest rauavajadusest.
-Sisaldab ka rohkesti valku, fosforit, tsinki ja vaske;
-Maks on suurepärane vitamiinide allikas, sisaldades A-, B12- ja C-vitamiini;
-Seda on soovitav süüa kehvveresuse korral (aitab seda ka ennetada!)
Maksa ei ole keeruline kokkamisel valmistada. Selleks, et maksaroog aga õnnestuks, siis oleks vaja teada pisikesi nippe!
Maksaroa õnnestumiseks:
-Eemalda maksalt hoolikalt üleliigsed kelmed, kõhred ja sooned;
-Leota maksatükke enne kokkama asumist piimas (vähemalt 30 minutit) – see aitab eemaldada maksale omast kibedat maitset. Linnumaksal on see mekk minimaalne, kuid siiski tasub piimas leotamise etappi ette võtta!
-Peale piimas leotamist kuivata maks hoolikalt majapidamispaberiga;
-Jälgi, et küpsetamisel maks üle ei küpseks. Üleküpsenud maks on tekstuurilt pasteedilaadne ja tuim;
-Kui võimalik, siis praadimisel kasuta õli asemel õli-võisegu. Veel parem, kui sul on praadimiseks hoopis pardirasv!
-Maitsestamine on oluline etapp! Sool ja pipar alati, kuid lisaks sobib hästi veel küüslauk, sibul, tüümian, till ja muud maitseürdid. Sorts brändit maksarooga ei tee ka halba!
Erinevaid maksast valmistatud roogasid leiad linnulihalehelt. Kirjuta retseptilehel otsingukasti “maks”
Retseptiideid leiad ka alljärgnevalt:
Maks kirsikastmes
Soe kinoasalat broilerimaksaga
Maksa-kartulipirukas
Kleepuvas kastmes krõbe maks
Maksapasteet marineeritud sibulaga