Kuidas valmistada pardi rinnafileed?
Üha enam populaarsust koguv pardiliha on tõeliselt maitsev, kui seda hästi valmistada oskad. Tõsi, pardi rinnafileega on parajalt raske ringi käia. Põhiliseks probleemiks on õige küpsusastme saavutamine ja liha mitte üleküpsetamine. Pardiliha puhul kehtib üks väga tähtis reegel – pardiliha ei kannata suurt kuumust! Teiseks väga oluliseks teguriks on soolalahus, milles pead liha 12-24 tundi hoidma. See jätab liha peale küpsemist mahlasemaks. Uskuge mind, see toimib!
Pardiliha juurde sobitasin ka lisandid, mis moodustavad koos suurepärase maitseelamuse! 😉
Tänanses samm-sammulises õpetuses toon Teieni kõige tähtsamad sammud, mida tuleb jälgida pardi rinnafilee valmistamisel hea tulemuse saavutamiseks.
Koostisosad
-
Soola lahus pardile
- 1 l külma vett
- 20 g soola
- 2 Rannamõisa pardi rinnafileed
- sool/pipar
- tüümian
-
Torbikseene risotto
- 2 sl oliiviõli
- 25 g võid 82%
- 2 küüslauguküünt
- 150 g risotto riisi
- 50 ml valget veini
- 500 ml kanapuljongit
- Peotäis kuivatatud torbikseeni
- 50 g parmesani juustu
- Musta tinti (riisi värvimiseks)
-
Mustsõstrakaste
- 100 g mustsõstraid
- 200 g vett
- 40 g suhkrut
- Sidruni mahla
- Soola
- Maisitärklist paksendamiseks (külma vett lahti segamiseks)
Valmistamine
Torbikseene risotto valmistamiseks haki küüslauk. Kuumuta potis õli ja või ning kuumuta seal paar minutit risotto riis ja küüslauk. Lisa juurde valge vein, kuumuta kuni vein aurustunud. Seejärel keera kuumus madalaks ning lisa aeg ajalt ühe kulbi kaupa kanapuljongit, samal ajal ise segades. Kui puljong riisi imendunud, siis jätka puljongi lisamist ühe kulbi kaupa kuni riis muutub piisavalt pehmeks aga mitte pudruks. See võtab aega umbes 20 minutit. Enne valmimist lisa juurde jahvatatud torbikseen ja parmesani juust ning sega läbi. Kui segu läks peale juustu lisamist liiga paksuks, siis lisa väheke puljongit juurde. Serveeri!
Mustsõstrakastme jaoks kaalu kastrulisse mustsõstrad, vesi ja suhkur. Pane kastrul tulele ja kuumuta kuni 10 minutit keskmisel kuumusel. Seejärel maitsesta sidrunimahla, vähese soola ja seejärel paksenda kaste maisitärklisega. Sega maisitärklis vähese veega ühtlaseks massiks ning vispelda see kastmesse. Viimasena püreesta kaste saumikseriga ning ongi serveerimiseks valmis. Proovi pardiliha marineerida veel sojamarinaadis, suurepärane kooslus!
Järgmisena toon teieni õpetuse koos pildiseeriaga, kuidas valmistada parti.
1. Kõigepealt valmista 1 liitrist veest ja 20 grammist soolast soolalahus. Selleks sega omavahel vesi ja sool.
2. Aseta pardi rinnafileed suletavasse säilituskarpi.
3. Vala pardi rinnafileede peale soolalahus. Nõnda, et see pardi rinnafileed oleks täielikult soolvee all. Seejärel sule anum kaanega ja pane külmakappi 12-24 tunniks.
4. Kuivata fileed veest kuivaks ja aseta nahk all pool pannile. Keera kuumus keskmisele astmele ja pruunista ainult pardi nahk. Tõsta part tulelt.
5. Aseta fileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta pardi naha pool soola, pipra ja värske tüümianiga. Seejärel pane part 75 kraadisesse ahju 50 - 60 minutiks küpsema.
6. Eemalda part ahjust ja lõika pikuti pooleks. Nii nagu pildil.
7. Serveeri filee lõikamiskoht üleval pool.
8. Pardi kõrvale on serveeritud musta torbikseene risotto ja mustsõstra kaste.