Küüliku puljong uputatud munaga
Koostisosad
-
Puljong
- Küüliku seljaosa
- 2 sibulat
- 1 suur porgand
- 1 küüslauguküüs
- 3 loorberilehte
- 10 tera vürtsi
- 10 tera pipart
- sool
- suur kimp tilli
- veidi väiksem kimp peterselli
-
Ühele kausitäiele
- 1 muna
- Kuivanud või röstitud saiaviil
- Peotäis erinevat maitserohelist (till, petersell, murulauk, tüümian, basiilik vms)
- Peotäis hakitud küülikuliha (puljongis haudunud liha)
- Väike tassitäis puljongit
Valmistamine
Pane küüliku seljaosa potti ning vala peale külm vesi, nii et liha oleks kaetud. Kui vesi hakkab keema, siis koori pinnale tekkinud vaht. Lisa ka sektoriteks lõigatud sibulad, poolitatud progand, maitseained ja maitseroheline. Lase segul uuesti keema tõusta ning jäta siis puljong tasasele tulele mõneks tunnikeseks podisema. Kurna puljong nii, et paks jääks sõelale. Kui puljongit läbi marli kurnata, saab tulemus selgem. Maitse soolasust, vajadusel lisa soola. Eemalda liha kondi küljest ja haki väiksemaks.
Lõika sai kuubikuteks. Pane kaussi saiakuubikud, peotäis hakitud liha ja peoga maitserohelist. Aja potis vesi keema. Lisa törts äädikat ja sega vett, nii et tekiks keeris. Keerise keskele löö üks muna. Keetmisaeg vali vastavalt munakollase küpsusastmele. Pane muna ka kaussi ja vala peale kuum puljong.