Marineeritud kalkuniliha
Olete ju kindlasti valmistanud marineeritud kala või sealihaviile? Viimase puhul on liha kvaliteet ülioluline, kuna kõik puhastamata kiulised kohad jäävad süües liigagi hästi tunda. Seetõttu tuleb liha vägagi hästi “korrastada”. On aga ka üks teine võimalus: parema ja mahlasema lõpptulemuse saamiseks on hea viis marineerida kalkunirinnaliha. Lõpptulemus on üllatavalt pehme ning lausa suus-sulav. Sobib imehästi keedukartulitega (suvisel hooajal kindlasti värskete kartulitega), aga ka värske salatiga. Maiustamiseks kata lihtsalt üks värske leivaviil võiga ning kata marineeritud lihaga.
PS! Marinaadi valmistades on retseptis antud vaid soovituslikud kogused – järgi oma maitsemeeli. Marinaad peab olema veidike magus, veidike hapu, veidike soolane, veidike äädikane – ühesõnaga peavad olema esindatud kõik maitsed. Samuti olgu marinaad ikka pisut kangem, kui lahja lurr:)
Sedasama retsepti võib näha ka videona Terevisiooni hommikuköögist!
Koostisosad
-
- 1 kg Rannamõisa jahutatud kalkunirinnaliha
- 2 dl nisujahu
- soola
- musta pipart
- 3-4 lahtiklopitud muna
- õli (praadimiseks)
-
Marinaad
- 1.5 l vett
- 2 viilutatud porgandit
- 2 viilutatud sibulat
- 10 tera musta pipart
- 4 loorberilehte
- 2 sl suhkrut
- 2-3 sl soola
- 2-3 sl äädikat
Valmistamine
Lõika kalkuni rinnalihast ristikiudu umbes 1 cm paksused viilud ning vasarda need lihahaamriga toidukile vahel mõlemalt poolt õhemaks. Lõika umbes 4 x 5 cm tükkideks. Sega jahu soola ja pipraga ning veereta lihatükke esmalt maitsestatud jahus ning kasta siis lahtiklopitud munasse. Prae pannil lihatükke mõlemalt poolt keskmisel kuumusel ning aseta seejärel kaussi.
Marinaadi jaoks kuumuta potis vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool keemiseni. Keeda, kuni porgand on kergelt krõmps, aga mitte veel pehme. Tõsta pott tulelt, lisa äädikas (marinaad peab tulema kange). Lase jahtuda. Kalla jahtunult marinaad kaussi laotatud praetud lihalõikudele. Lase vähemalt järgmise päevani marinaadis maitsestuda.
Foto: Ragne Värk