Õunte ja jõhvikatega täidetud siidris küpsetatud ahjukalkun
Kalkun sobib imehästi jõululauada kaunistama. Eriti kui laua ümber koguneb suurem seltskond. Päris pirakast linnust jagub ohtralt toitu mitmele inimesele ja maitsev kalkun kujuneb kindasti pidulaua krooniks. Kalkuni puhul on kõige suurem oht see, et pika küpsemisaja peale kipub rinnaliha ära kuivama, kuna seal napib rasva. Kuivamise vältimiseks on selles retseptis kasutatud nii rinnaliha alla pistetud võitükke, siidris küpsetamist kui ka küpestuskotti. Tulemus on mahlane ja tõeliselt hõrgutav. Musta pipra asemel on siin seekord kadakamarjad, kuid nende puudumisel võib julgelt kasutada tavalist jahvatatud musta pipart.
Koostisosad
-
- 1 Rannamõisa jahutatud kalkun
- 50 gr võid
- Maitseürte (salvei, rosmariin, petersell)
- 4 haupkat taliõuna
- 2 sibulat
- Peotäis kuivatatud jõhvikaid
- 1 pudel kuiva või poolkuiva naturaalset siidrit
- kanapuljongit
- Suurt küpsetuskotti (5-8 kg)
- Soola ja värskelt purustatud kadakamarju (või musta pipart)
Valmistamine
Pese kalkun ning kuivata köögirätikuga. Tükelda või ning suru võitükid kalkunile rinnanaha alla. Koos võiga libista naha alla ka ürdid. Kalkuni sisse suru sektoriteks lõigatud õunatükid, sektoriteks lõigatud kooritud sibul ning kuivatatud jõhvikad. Kinnita kalkuni jalad nööriga kokku sidudes ning täitmiseks kasutatud avaus kinnita tikkudega. Sega soola ja purustatud kadakamarjad ning määri kalkuni nahk üle soola-kadakamarja seguga. Aseta kalkun suurde küpsetuskotti ning kalla kalkunile peale 1 pudel siidrit, soovi korral võid lisada veel kanapuljongit. Sulge kott ning tee koti ülaosasse auk, et küpsemisel aur välja pääseks.
Küpseta ca 180 kraadi juures sõltuvalt kalkuni suurusest 3-4 tundi. Enne lahtilõikamist lase kalkunil umbes pool tundi seista. Praemahladest saad rammusa koore lisamisel ja vedelikku veidi paksendades keeta mõnusa kastme. Kastmele võib lisada veel ka sinepit, mädarõigast, õunakastet jms