Pardifilee granaatõunakastmega
Pardifilee sobib imehästi pidulikuks söömaajaks, kuna nõuab vähest vaeva ning valmib kiiresti. Maitseb samas luksuslikult. Pardifilee valmistamine on jõukohane kõigile, ainuke oht võib olla filee üleküpsetamine. Pardifilee peaks olema seest mõnusalt roosakas ja mahlane. Maitsestamiseks piisab vaid soolast ja piprast. Samas võib fileele erinevaid nüansse anda lisades liha juurde põnevaid kastmeid. Üks võimalus on valmistada kaste granaatõunamahlast ning –kontsentraadist. Hapukasmagus kaste on ideaalne lisand mahlasele pardifileele. Luksuslik ja lummav
Koostisosad
-
- Rannamõisa jahutatud pardifileed
- soola, pipart
-
Granaatõunakastme jaoks läheb vaja
- 250 ml granaatõunamahla
- 1 tl mett
- 1-2 hakitud küüslauguküünt
- 1 peeneks hakitud šalottsibul
- 1 tl peeneks hakitud värkset rosmariini
- 2 spl kuiva šerrit
- 2-3 spl granaatõunakontsentraati (Naršarab)
- 1 tl maisitärklist
- võid
- värskelt jahvatatud musta pipart
- soola
- hakitud murulauku
- granaatõunaseemneid
Valmistamine
Kuivata pardifilee majapidamispaberiga ning lõika ära väljaulatuvad rasvakihi osad. Tee nahapoolele naha ja rasva sisse ruudukujuliselt sisselõiked nii, et liha sisse ei lõikaks. Maitsesta filee värskelt jahvatatud soola ja pipraga. Aseta filee külmale pannile nahapool allapoole. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks ehk ca 7 minutit mõlemalt poolt. Suuremate fileede puhul võid järelküpsetada fileed ka ahjus. Väiksema filee puhul piisab fooliumis järeküpsetamisest ja mahlade „rahustamisest“. Peale küpsemist veidi aega rahunenud liha lõika terava noaga soovitud suurusega viiludeks.
Kastme valmistamiseks kuumuta pannil või ning prae keskmisel kuumusel peeneks hakitud šalottsibulat ja küüslauku mõned minutid. Lisa rosmariin ja mesi. Kuumuta läbi. Kalla peale granaatõunamahl ning lase vaiksel tulel veidi kokku keeda. Lisa šerri ning granaatõunakontsentraat, sool ja pipar. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa vajaminevaid maitseid lisaks.
Sega maisitärklis vähese hulga veega ning kalla tärklise-vee segu kastme sisse ning kuumuta, kuni kaste pakseneb. Võid viimistleda kastet veel võiga.
Kalla kaste pardifileele, peale puista värskeid granaatõunaseemneid ja hakitud murulauku
Foto: Tuuli Mathisen