Pidupäeva ahjubroiler
Pidupäeva toidulauale sobib imehästi üks imelihtsalt valmiv ahjubroiler, mille juurde on serveeritud krõbedaid kartuleid, sinihallitusjuustu kastet ning veidike moodsamat basiilikukreemi. See kõik koos on midagi tõeliselt head.
Ahjubroileri valmistamine on suurepärane idee, kuna seda on lihtne valmistada ja sellest saab söönuks terve pere ning tulemus on erakordselt mahlane. Selleks, et broiler veelgi mahlasem oleks, küpsetasin seda 115 kraadi juures 2 tundi. Selle aja jooksul jõuad valmis teha kõik ülejäänud lisandid roa juurde ja aega jääb veel ülegi.
Koostisosad
-
- 1 Rannamõisa ahjubroiler 1,7 kg
- 1 punane sibul
- 2 küüslauguküünt
- 50 g parmesani juustu
- Oliiviõli
- 1 pott salveid
- 1 tl Santa Maria Umami maitseainet
- Soola
-
Krõbedad kartulid
- 4 kartulit
- Oliiviõli
- Võid 82%
- Rosmariini
-
Sinihallitusjuustu kaste
- 200 ml rõõska koort 35%
- 50 g sinihallitusjuustu
-
Basiiliku kreem
- 1 pott basiilikut
- 40 g valget veini
- 75 ml oliiviõli
- Soola
- Pipart
Valmistamine
Kuumuta ahi 115 kraadini. Alusta valmistamist ahjubroileri tegemisest. Tükelda sibul ja küüslauk veidi väiksemaks ja prae oliiviõlis pehmeks ja kuldseks ning pane blendrisse. Lisa juurde parmesani juust, 0,5 tl umami maitseainet ja veidike õli ning püreesta ühtlaseks pastaks. Maitsesta soolaga. Täida saadud seguga broiler. Pista broileri kõhtu ka salvei lehed.
Määri broiler nahk oliiviõli, soola ja umami maitseainega.
Kuumuta pann kuumaks, lisa oliiviõli ja pruunista broileri nahk igast küljest kuldseks ning seejärel pane ahju küpsema kaheks tunniks.
Kartulite valmistamiseks lõika kartulist paraja suurusega kettad ja prae oliiviõli ning või segus kuldseks. Praadimise ajal lisa pannile ka värsket rosmariini ning maitsesta soolaga.
Sinihallitusjuustu kastme jaoks kaalu kastruli 200 ml rõõska koort ja 50 g sinihallitusjuustu. Kuumuta segu keemiseni ning seejärel alanda kuumus madalamaks. Keeda kastet kuni sinihallitusjuust on koorega segunenud ja veidike paksemaks keenud.
Basiilikukreemi valmistamiseks pane blendrisse basiiliku lehed, vein ja oliiviõli. Püreesta ühtlaseks massiks ning seejärel kalla saadud segu kastruli ja kuumuta kuni alkohol on aurustunud. Maitsesta soola ja pipraga. Kurna saaadud segu läbi sõela, et suuremaid tükke vältida. Jahuta kreem.