Tuuletaskud – nipid ja soovitused õnnestumiseks
Tuuletaskute ehk profitroolide valmistamine võib tihtipeale tunduda keerukas ja raske protsess. Tegelikult on see üks lihtsamaid tainaretsepte üldse – karta pole vaja miskit. Siiski toome välja mõned tähtsamad nipid tuuletaskute õnnestumiseks. PS! See tainaretsept sobib nii soolaste kui ka magusate täidiste puhul.
Koostisosad
-
- 3 dl vett
- 80 g võid
- 0,5 tl soola
- 180 g jahu
- 4 muna
-
Täidis
- 300 g Rannamõisa suitsutatud broilerikoiba
- 1 dl vahukoort
- 100 g hapukoort
- 200 g toorjuustu
- soola, pipart
Valmistamine
Keedutaina valmistamiseks lase potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa ühekorraga jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane anum uuesti tulele ning sega seni kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Tõsta uuesti tulelt ning lase tainal pisut jahtuda. Seejärel lisa ükshaaval munad, segades korralikult iga muna lisamise järel. Tainas peab jääma ühtlane ja läikiv
Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pisikesed tupsud. Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadile ning küpseta veel 12 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja, kuid jäta valminud tuuletaskud lahtise ahjuuksega ca 5 minutiks ahju seisma (nii ei vaju küpsetised kokku).
Täidise valmistamiseks eemalda koibadel liha ning püreesta ühtlaseks massiks. Sega see kokku hapukoore ja toorjuustuga. Vahusta koor vahule ning sega ettevaatlikult kanaseguga. Maitsesta. Täida valminud täidisega tuuletaskud.
Nipid, näpunäited, soovitused
-Nagu nimigi ütleb, siis keedutainast keedetakse.
-Õigesti valmistatud tuuletaskud peavad jääma õhulised ja seest tühjad;
-Lisa komponendid täpselt retseptis antud järjekorras;
-Samuti ole kogustega võimalikult täpne - tainas ei tohi jääda liiga vedel, aga ei tohi olla ka liiga paks. Ahjuplaadil ei tohi tainas laiali valguda;
-Jahu juurde lisades, taina paksendamise eesmärgil, ei pruugi lõpptulemusena tuuletaskud seest tühjaks jääda. Nii võib saada endale hoopis plaaditäie keedutaina küpsiseid, mis on seest pehmed ning kuhu täidis enam ei mahu. (Need küpsised on igati maitsvad ja sobivad lohutuseks keedutaina ebaõnnestumisel:));
-Enne munade lisamist jahuta tainast veidi (ca 5 min). Nii kerkivad tuuletaskud paremini;
-Munad lisa tainale kindlasti ÜKSHAAVAL!
-Valmis tainas peab olema läikiv ja ühtlane;
-Kui vaja, siis kasuta taina paksendamiseks muna;
-Keedutainast kasuta/küpseta kohe pärast valmimist;
-Kui tuuletaskutel on sees suured lõhed, siis loogika on sama nagu teistegi küpsetiste puhul - ahi oli liiga kuum;
-Kõige mõistlikum on küpsetada tuuletaskuid küpsetuspaberi peal. Nii kaob oht, et need ahjuplaadi külge kinni jääksid;
Tuuletaskute kokkuvajumise vältimiseks:
-Esimese 15 minuti jooksul ahjuust ära ava;
-Pärast valmimist lase tuuletaskutel avatud ahjuuksega ahjus seista. Nii ei teki kiiret temperatuuri muutust, mis tuuletaskute kokkuvajumist võib põhjustada;
Viise, kuidas tuuletaskuid täidisega täita on mitmeid. Mõndadele meeldib tuuletaskuid täita nagu vahukoorekuklit, lõigates kuklitel pealmise osa maha. Teise variandina on võimalik teha tuuletaskule külje peale või alla pisike auguke ning kondiitripritsi abil täita sisemus. Viimasel puhul on siiski oht, et täidis ei asetse kogu tuuletasku sisemuse ulatuses - kõik on muidugi harjutamise asi.